Bezoek van wilde zwijnen

July 5, 2017

De jaren dat we varkens  fokten hadden we wel eens bezoek van wild zwijnen,

Daarom hielden we de dames altijd dichter bij huis zodat ze niet lastig werden gevallen door de keilers die van kilometers ver op de dames af kwamen. De mannetjes worden altijd gecastreerd dus die kunnen geen schade krijgen of maken. Dus als er een zwijn tussen de ex-heren mee loopt is dat niet erg. Ook hebben we altijd één stroomdraad aan de binnenkant van de omheining  om de varkens binnen te houden en twee stroomdraden aan de buitenkant om de zwijnen buiten te houden. Voor onze oppassers was het wel eens schrikken, want dan kwamen ze  naar het bos om de vier varkens te voeren en dan kwamen er vijf enthousiast naar je toe gehold. Dan belden ze naar ons vakantie-adres om te vragen wat  ze moesten doen. Maar meestal gingen ze na een dag weer weg.

 

De eerste keer dat we een zwijn op bezoek hadden ging iets anders. Het was nadat we net begonnen waren met varkens houden. We hadden net twee biggen gekocht en die deden we de eerste paar weken in de schuur om aan ons te wennen. Ook omdat het roze varkens waren en die konden nog niet goed tegen de koude nachten in april. Overdag mochten ze naar buiten, de moestuin om spitten en s’avonds gingen ze na het voeren naar binnen. Op een ochtend ging ik naar de schuur om ze te voeren en los te laten. Ik opende de deur en twee meter voor me stond een volwassen wild zwijn me aan te kijken. Mijn eerste reactie was: deur weer dicht. “Hey, klopt dit wel, was dat een wild zwijn??” Ik wilde de deur weer open doen, maar Mirella kwam ook aangelopen, had mijn reactie gezien en zei: “Wat is er?” Ik zei: “Nou euh, kijk maar. “

 

Mirella deed de deur op en het zwijn had zich in de tussentijd nog niet verroerd. En stond als een stambeeld drie meter voor haar. Mirella d’r reactie was iets anders: “Wauauh’, schreeuwde Mirella en ik deed snel de deur weer dicht. Nu hoorden we een hoop kabaal in de schuur en door de schuifdeur de andere kant van het hek stoof het wild zwijn met een kippenhok op z’n rug naar buiten gevolgd door nog een kleinere zwijn. Onze biggen zaten achter een hek goed opgesloten, gelukkig, want anders waren zij mee gegaan.

Buiten de schuur schudde het zwijn het kippehok van haar rug en rende het veld in. Maar bleef toch in de buurt de rest van de dag. Het wild zwijn was waarschijnlijk op de geur of geluid afgekomen van jonge biggen en het moederinstinct had z’n werk waarschijnlijk gedaan in een poging om onze kleintjes te bevrijden.

 

We hebben de biggen een dag in de schuur gehouden en het zwijn is later die dag afgetaaid.

 

Een jaar later loopt Mirella met de toen beide honden,  Song de duitse staander en Anka de border collie, door het bos achter bij ons. Plots klaps rennen de honden luid blaffen voor Mirella uit het pad af en uit zicht. Een paar seconden later stopt het geblaf en Mirella ziet de honden haar kant weer op rennen, rennen haar voorbij het pad af en richting huis. Achter de honden ziet ze nog iets naar haar toe rennen. Ze herkend een wild zwijn en zet het zelf ook op een rennen, achter de honden aan. Na honderd meter dacht ze, dit is toch niet normaal, dat kan toch niet? Is dat wel een zwijn. Ze stopt, kijkt om en even dacht ze dat het beest weg was.  Maar niet snel daarna hoorden ze h’m al snuifend weer aan denderen. Snel rende ze naar huis, de honden stonden al voor de deur. Uitlaten was vandaag niet nodig.

 

Waarschijnlijk had het zwijn jongen en ze wilde haar jongen beschermen tegen de honden.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

July 5, 2017

July 5, 2017

May 18, 2017

Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square

Ton & Mirella Kodden

Domaine Les Gonies

46700 Mauroux

France

© 2023 by SEA B&B.

  • w-facebook

Follow Us: